iPod won’t mount when plugged in

Posted on

QUESTION :

I have a windows formatted iPod with disk access enabled. Occasionally, my USB connection flakes out. This used to happen more often when I connected via USB hub, so I no longer do this. However, when this happens, I can’t seem to mount my iPod — to get it to show up in iTunes or even in the Finder. Typically, this happens when I am on my Mac, although I’m pretty sure I’ve had this same problem on Windows.

I’ve tried:

  • Rebooting my iPod
  • Unplugging and plugging back in my iPod
  • Rebooting my computer

None of these things work. Fortunately, I eventually figured out that if I plug it in to the other OS, than the problem reverts. In other words, if the problem happened while connected to my Mac, if I then plug my iPod in to Windows, things get better. Likewise, if the problem happened while connected to Windows, if I then connect to my Mac it gets better.

This seems odd, and not a general solution for typical people who don’t have multiple PC’s with differing OS’s. Is there a better way to fix it?

Details:

  • 160 GB
  • version 1.1.2 PC

ANSWER :

I would recommend re-installing iTunes on both systems. If that doesn’t fix it, you can try enabling detection actions such as opening the folder to browse the device when windows recognizes it as a device. You can do this to just see if your OS is even recognizing the fact that your iPod is connected.

Another thing to try, is to use another USB-iPod cable. Your cable might be defective.

You could also try restoring the ipod to its factory settings. Refreshing the firmware might solve the problem since it seems like it’s independent of the two operating systems.

Leave a Reply

Your email address will not be published.